Telafi çalışması için işçinin onayı gerekli mi?
Yönetmelik gereği telafi çalışması için işçinin rızası aranmaz ancak işçinin çalışmadığı dönemlere ait ücretin zamanında ve tam olarak ödenmesi gerekir. Burada da öncelikle iş kaybı olması ve ardından ilgili dönemin yapılacak işle telafi edilmesi gerekir.
Telafi çalışması en çok kaç ay sürer?
Genel kural olarak, yukarıdaki durumların sona ermesinden itibaren iki ay içinde, günlük en çok 11 saatlik çalışma süresini ve günde üç saati aşmamak kaydıyla telafi çalışması yaptırılabilir.
4857 sayılı İş Kanunu 63 madde nedir?
Tarafların anlaşmasıyla normal haftalık çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışma günlerine, günde on bir saati aşmamak kaydıyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu durumda işçinin ortalama haftalık çalışma saati, iki aylık süre içinde normal haftalık çalışma saatini aşamaz.
İş Kanunu 25/1 B kıdem tazminatı ödenir mi?
YARGI MAHKEMESİ KARARLARI “İşverenin İş Kanunu’nun 25. maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsamındaki feshi haklı fesih olmayıp kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.”
İş kanununun 64 maddesi nedir?
İş Kanunu’nun 64. maddesine göre, zorunlu nedenlerle işin durdurulması veya ulusal bayram ve resmi tatillerden önce veya sonra işyerinin kapalı olması halinde telafi çalışması yapılabilir. Ancak bu şekilde çalışabilmek için işin tamamen durdurulması veya tatilde olmanız şart değildir.
Fazla çalışma onayı ne zaman alınır?
(Değişik: RG-30165) Bu izin, iş sözleşmesinin yapılması sırasında veya gereğinde fazla çalışma yaptırılması gereken işveren tarafından alınır ve işçinin özlük dosyasında saklanır.
Yemek saati çalışma saatinden sayılır mı?
Çalışanlara işyerinde aynı veya farklı zamanlarda dinlenme molası verilebilir. Dinlenme molaları çalışma süresinden sayılmaz.
9 6 çalışan kaç saat çalışır?
Sabah 9:00 ile akşam 6:00 arasında bir saatlik ara ile çalışmak günde 8 saat çalışma anlamına gelir. Bu haftada 6 x 8 = 48 saat çalışma demektir. Haftada 48-45 = 3 saat fazla mesai vardır. Yılda 52 x 3 = 156 saat fazla mesai vardır.
Haftalık 45 saat çalışmaya öğle arası dahil mi?
Mola süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
28 Madde İşten Çıkarma Nedir?
Madde 28 – İşinden ayrılan işçiye, işverenden işinin niteliğini ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin zamanında verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi bulunması nedeniyle zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.
İş Kanunun 66 maddesi nedir?
İş Kanunu’nun 66. maddesi hükmüne bakıldığında, çalışma süresinin çalışanın işyerinde geçirdiği zamanla sınırlı olmadığı, aynı zamanda işveren adına geçirdiği zamanı da kapsadığı ortaya çıkmaktadır. Bu sürelere varsayımsal çalışma saatleri denir.
İş kanununda 48 madde nedir?
MADDE 48. – Çalışanlara geçici iş göremezlik tazminatı ödenmesinin gerektiği hâllerde, geçici iş göremezlik süresine rastlayan resmi tatil, genel tatil ve hafta tatilleri, geçici iş göremezlik tedbiri esas alınarak ödeme kuruluşları veya sandıklar tarafından ödenir.
25 E 2’den işten çıkarma nedir?
4857 Sayılı Kanun Madde 25-II-e İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması, işverenin meslek sırlarını ortaya atması gibi dürüstlük ve sadakatle bağdaşmayan davranışlarda bulunması.
Hangi raporla tazminat alınır?
Kıdem tazminatı alabilmek için çalışanın iş sözleşmesini sağlık nedeniyle feshettiğini ispatlaması gerekir. Çalışanın iş sözleşmesini sağlık nedeniyle feshettiğini ispatlamak için tam teşekküllü bir devlet hastanesinden veya üniversite kliniğinden sağlık raporu alması gerekir.
İş kanununda 17 madde nedir?
4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine göre iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf, fesih kararını diğer tarafa yazılı olarak ve iş saatlerinin öngördüğü bildirim süresi içinde bildirmek zorundadır.
Denkleştirme onayı nedir?
Tazminat, çalışanın ‘ortalama haftalık çalışma saatlerinin’ bir veya daha fazla haftalık süre içinde normal haftalık çalışma saatlerini aşmaması gereken esnek bir çalışma düzenlemesi olarak anlaşılabilir [2].
Resmi tatilde çalışmak istemeyen işçi ne yapmalı?
Yeni düzenlemeye göre, çalışanlar işverene otuz gün önceden yazılı bildirimde bulunarak fazla mesai izinlerini geri çekebilirler. Bu durumda, önceden izin almasına rağmen tatilde çalışmak istemeyen çalışan, işverene başvuruda bulunmalı ve vasiyetini sunmalıdır.
Mesaileri izin olarak verilir mi?
Serbest zamanın kullanımı yasal düzenlemelere uygun olarak çalışanın isteğine bağlıdır. Bu nedenle işveren, ücret artışı yerine, talep eden çalışana her bir fazla mesai saati için bir saat otuz dakika, her bir fazla mesai saati için bir saat on beş dakika serbest zaman (tatil) sağlar.
Resmi tatillerde çalışma zorunluluğu var mı?
Çalışanların resmi tatillerde çalışması zorunlu değildir. Ulusal ve resmi tatillerde çalışanların çalıştırılabilmesi için yazılı onaylarının alınması veya imzalanan iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde çalışacaklarına dair hüküm bulunması gerekir.