E-gider pusulası kalktı mı?
Vergi Kanunu’nun 234. maddesinin yeni düzenlemesine göre, gider bildiriminin kapsamı genişletilmiş ve mükellefin fatura veya benzeri belge ibraz edemediği tüm alışverişleri kapsayacak şekilde değiştirilmiştir.
E-gider pusulasına nasıl geçilir?
Müşteri sisteme tanımlanır ve kullanıcı adı ve şifresi otomatik olarak ERP yöneticisine ve son kullanıcıya gönderilir. Vergiye tabi şirket, özel entegratörle birlikte mali mühürle imzalar ve ardından GiB’den onay bekler. Onay aldıktan sonra vergiye tabi şirket e-fatura sistemine geçecektir.
Gider pusulası kimlere düzenlenir?
Vergi Usul Kanununun 234. maddesine göre; birinci ve ikinci sınıf tacirler, kazançları basit vergiye tabi olanlar, serbest meslek sahipleri ve hesap tutmakla yükümlü olan çiftçiler, yaptıkları iş için, vergiden muaf olan tacirler ve satın aldıkları mallar için gider bildirimi düzenlemek zorundadırlar.
E-Fatura mükellefi kağıt gider pusulası kullanabilir mi?
e-Gider Pusulası kullanılarak, kağıt ortamında düzenlenen gider pusulasının e-belge olarak elektronik ortama aktarılması, elektronik ortamda veya muhatabının talebi üzerine kağıt ortamında iletilmesi, saklanması ve elektronik ortamda ibraz edilmesi mümkündür.
E gider pusulası kimler için zorunlu?
E-Gider Pusulası kimler için zorunludur? Maliye Bakanlığı, vergi mükelleflerinin veya vergi uyumunun riskli veya yetersiz olduğu düşünülen mükelleflerin yazılı bir bildirim göndererek elektronik gider raporları talep etmeye geçmelerini zorunlu kılmaktadır. Bakanlık, bu mükellefleri faaliyetlerinden, cirolarından, sektörlerinden ve tutarlarından bağımsız olarak vergiye tabi tutmaktadır.
2024’de kimler e-faturaya geçmek zorunda?
7 Ekim 2023 tarihinden itibaren faaliyetlerine devam eden mükelleflerin 2 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Ancak bu tarihten sonra faaliyete başlayan şirketlerin, faaliyete başladıkları andan itibaren e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmaları gerekmektedir.
Gider pusulası en fazla ne kadar kesilir 2024?
Gider taleplerinde bir sınır yoktur. Alt veya üst sınır yoktur.
Kimler e-faturaya geçmek zorunda?
E-faturaya geçiş için ciro limitleri ve tarihleri nelerdir? Sektöre özgü yükümlülüklerin yanı sıra, 2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri gelir elde eden tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2023’te e-fatura uygulamasına geçmesi gerekiyor.
Ödeme dekontu gider pusulası yerine geçer mi?
PTT, ödeme kuruluşları ve bankalardan alınan ödeme makbuzları, imza dışında zorunlu bilgileri içermesi halinde gider raporu yerine geçer. Ancak nakit tutarlarından düşülmesi gerekir.
Gider pusulası limiti ne kadar?
Miktar sınırlaması yoktur. İki nüsha düzenlenir ve malı satan veya işi yapan kişi tarafından imzalanır.
Gider pusulası TC zorunlu mu?
Belge mükelleflere verildiğinde, Mükellef Kimlik Numarası (T.C. Kimlik Numarası) bilgisinin sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.
Apartman yönetimi gider pusulası düzenleyebilir mi?
Konut ve emlak yönetim şirketleri, gerçekleştirdikleri iş veya satın aldıkları mallar için bir gider raporu hazırlar ve bu raporu işi gerçekleştiren kişi veya malların satıcısı tarafından imzalatırlar. Bu gider raporları, vergiden muaf tüccarlardan gelen faturalar olarak kabul edilir.
Kendi isteği ile e-faturaya geçenler e-deftere geçmek zorunda mı?
Ancak, kendi isteğiyle ve herhangi bir zorunluluk olmaksızın e-fatura uygulamasına geçen ve kanuni bir yükümlülüğe tabi olmayan mükelleflerin e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu değildir.
Gider pusulası fatura yerine geçer mi?
Gider raporu, ürün ve hizmet satın alan kişiler tarafından alınan ürün ve hizmetleri belgelemek için oluşturulan bir belgedir. Bu belge aynı zamanda bir fatura görevi görür.
Gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından düzenlenebilir mi?
Vergiden muaf ve vergiye tabi olmayan tüccarlardan ürün veya hizmet satın alındığında, bir gider raporu düzenlenir. Tüketici, satılan malları tüketicilere iade ettiğinde, bir gider raporu düzenlenir.
Gider pusulası en fazla ne kadar kesilir 2024?
Gider taleplerinde bir sınır yoktur. Alt veya üst sınır yoktur.
Gider pusulası yasal mı?
Elbette bir not olmayan gider raporu, yasal geçerliliği olan ticari bir belgedir. Şirketlerin karşılaştığı gider raporu nedir – faturalar kadar sık olmasa da? Kısaca, şirketlerin vergi mükellefi olmayanlara ve vergiden muaf kişilere verebileceği bir makbuz türü olduğunu söyleyebiliriz.
E-ticaret yapanlar hangi defter zorunluluğu?
2023 yılı cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan şirketler e-fatura ve e-arşiv kullanmak zorundadır. 2023 yılı brüt cirosu 3 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2024’te e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen şirketler 1 Ocak 2025’te e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.
Hangi firmalar e-faturaya geçmek zorunda?
E-ticaret kullanıcıları için e-fatura zorunluluğu var mı? Evet, 2024 geçiş koşullarının bir parçası olarak, yıllık cirosu üç milyonun üzerinde olan şirketlerin e-faturaya geçmesi gerekiyor. Cirosu üç milyonun altında olanlar ise gönüllü olarak e-faturaya geçebilir.