Adilcevaz neyi ile meşhur?
Cevizleriyle ünlü ilçemizin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Adilcevaz’ın tarihi Kalkolitik Çağ’a (Taş-Bakır Çağı) kadar uzanmaktadır. Bu dönem M.Ö. 6000- M.Ö. 2500 yıllarını kapsamaktadır. Bu dönemden hemen sonra Adilcevaz’da görülen ilk tarihi kavim Huriler olmuştur.
Adilcevaz nasıl bir yer?
Van Gölü’nün kuzeyinde, üç tarafı tepelerle çevrili bir vadide, Süphan Dağı’nın eteklerinde yer alan, eski ve yeni tarihin bir arada yaşadığı, Urartu, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin tüm izlerini taşıyan Adilcevaz; maddi ve manevi zenginlikleriyle her geçen gün gelişen ve güzelleşen bir ilçedir.
Adilcevaz’da deniz var mı?
Van Gölü’nün en güzel plajları ilçemizde bulunmaktadır. Adilcevaz 42 km. Sahil boyunca her yerden yüzmek mümkündür. Adilcevaz Belediyesi ve özel işletmeciler tarafından sahil boyunca oluşturulan toplam 9 adet halk plajı bölgede büyük ilgi görmekte ve talebi karşılamaktadır.
Adilcevaz’da hangi göl var?
Aygır Gölü, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezine 8 kilometre, şehir merkezine ise 130 kilometre uzaklıktadır. Süphan Dağı’nın güney yamacında bulunan çukurda yer almaktadır. Süphan Dağı, Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağıdır.
Adilcevaz’dan ne alınır?
Bitlis’te satın alabileceğiniz bir diğer lezzet ise Adilcevaz cevizidir. İnce kabuğu, tadı, yağı ve aroması nedeniyle değer verilen cevizler, yerel ürünler satan dükkanlarda ve mahalle pazarlarında kolayca bulunabilir. Bitlis’in Mutki ve Hizan bölgelerinde üretilen Karakovan balının ünü Türkiye sınırlarının ötesine uzanmaktadır.
Adilcevaz’da neler var?
Adilcevaz turistik açıdan zengin bir ilçe gibi görünüyor. İlçede en çok ziyaret edilen yerler arasında Van Gölü, Adilcevaz Sahil Kalesi, Adilcevaz Ulu Camii, Aygır Gölü, Süphan Dağı, Kef Kalesi ve Adilcevaz Tuğrul Bey Camii yer alıyor.
Bitlis Adilcevaz Kürt mü?
Etnik yapı açısından merkezde Türkmen kökenli, köylerde ise Kürt kökenli vatandaşların yoğunlukta olduğu görülmektedir. Yolçatı köyü gibi Çerkez köyleri de bulunmaktadır. Etnik yapının yüksek olduğu ilçede kültürel zenginlik ortaya çıkmaktadır.
Adilcevaz cevizi özellikleri nelerdir?
1800 m rakıma kadar dikilen Adilcevaz ceviz fidanı, yüksek rakımlarda dikilmesi nedeniyle dikkat çekmektedir. İlkbahar geç donlarına dayanıklıdır. Tozlayıcılarla dikilmesine gerek yoktur. Kabukluların ağırlığı 15-25 gr’dır.
Bitlis hangi ilden ayrıldı?
1929-1936 yılları arasında Muş kazası olarak yönetilen Bitlis’in idari yapısı, 25 Aralık 1935’te çıkarılan 2885 sayılı Kanunla değişmiştir. Bu kanun, 4 Ocak 1936’da yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bu kanuna göre Bitlis yeniden il olmuştur.
Adilcevaz’ın nüfusu kaç?
2015 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre Adilcevaz’ın toplam nüfusu 30 kişi olup, bunların 5.900’ü erkek, 15.017’si kadındır.
Adilcevaz anlamı nedir?
1315 tarihli Van Salnamesi’nde, ceviz ağaçlarıyla dolu ve ormanı andıran bu bölgenin eskiden “Vad-il Cavz” yani “Ceviz Vadisi” olarak adlandırıldığından bahsedilmektedir.
Adilcevaz’da neden onkoloji hastanesi var?
1991-1992 yıllarında devlet hastanesi olarak inşa edilen ancak bölgede ve özellikle ilçede kanser vakalarının çok fazla olması nedeniyle 2000 yılında Onkoloji Hastanesi’ne dönüştürülen Adilcevaz Onkoloji Hastanesi, 10 yıldır bölgedeki hastalara “Kemoterapi” hizmeti veriyor.
Bitlis Adilcevaz arası kaç kilometre?
Bitlis’in Van Gölü kıyısındaki ilçelerinden biri olan ve şehre 56 kilometre uzaklıktaki Adilcevaz’ın otogarı, ilçe merkezindeki birçok önemli noktaya kısa yürüyüş mesafesinde bulunan Çayır ilçesinde, Ağrı-Bitlis yolu üzerinde yolculara hizmet veriyor.
Van Adilcevaz arası kaç?
Van ile Adilcevaz arasındaki toplam mesafe 161 kilometredir. İki lokasyon arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürmektedir.
Çıldır Gölü nerededir?
Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü, 123 km2’lik alanıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü, ikinci büyük gölüdür. Gölün en derin noktası deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte olup derinliği 42 metredir.
Bitlis’in neyi meşhur hediyelik?
Ayrıca Hizan fındığı, Adilcevaz cevizi, Mutki kara arı balı ve küp peynir hediyelik yiyeceklerimizin en meşhurlarıdır.
Bitlis Ahlatın neyi meşhur?
Ahlat ilçesi, Türk tarihi açısından önemli değere sahip Selçuklu döneminden kalma tarihi mezarlıklarıyla öne çıkan bir ilçedir.
Adilcevaz cevizi özellikleri nelerdir?
1800 m rakıma kadar dikilen Adilcevaz ceviz fidanı, yüksek rakımlarda dikilmesi nedeniyle dikkat çekmektedir. İlkbahar geç donlarına dayanıklıdır. Tozlayıcılarla dikilmesine gerek yoktur. Kabukluların ağırlığı 15-25 gr’dır.
Bitlis’in neyi meşhur meyve?
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yetiştirilen ve “Kazankaya” ve “Adilcevaz13” isimleriyle tescil edilen cevizler, iri taneleri, farklı tat ve aromalarıyla ülkenin dört bir yanından alıcı buluyor.