Telafi çalışması günde en fazla kaç saat yapılabilir?
Telafi çalışması, zorlayıcı nedenin sona ermesinden ve işyerinde normal çalışma saatlerinin başlamasından itibaren 4 ay* içinde yapılır. Telafi çalışması, günlük azami çalışma süresi olan 11 saati aşmamak kaydıyla, günde 3 saati geçemez. Resmi tatillerde telafi çalışması yapılamaz.
Telafi ücreti nedir?
Ücret farkı telafisi; Alternatif çalışma alanlarında bulunmayan veya istenmeyen özelliklere sahip işler için çalışanlara ek ödeme yapılmasıdır.
Telafi çalışması nedir iş kanunu?
Telafi çalışması, işçinin çalışmadığı sürelerin daha sonra çalıştırılarak telafi edilmesi, çeşitli nedenlerle işin durması, işyerinin kapatılması veya işçinin isteği üzerine izin almasıdır. Bu gibi durumlarda işveren iki ay içinde çalışılmayan saatler için telafi çalışması talep edebilir.
Telafi çalışması cumartesi yapılır mı?
Bu kapsamda yasal çerçevede cumartesi günü telafi çalışması yapılabilir.
Telafi çalışması yapan işçiye her saat için ne kadar ücret ödenir?
İşveren, işçinin zorunlu nedenlerle işe gelemediği süreler (en fazla üç hafta) için işçiye tazminat ödenmesine karar verirse, işçiye telafi çalışmasının yapıldığı sürenin tamamı için normal ücreti ödenir.
Telafi etmek koşulu ile günlük dinlenme süresi haftanın en fazla kaç günü kaç saate indirilebilir?
Bu süre iki veya üç ayrı periyotta alınabilir, bunlardan biri en az 8 saat aralıksız sürmelidir. Bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat artırılarak 12 saate çıkarılır. 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada en fazla üç kez en az 9 saate düşürülebilir.
Telafi edici ücret farklılığı nedir?
Bazı işler düşük statüleri nedeniyle istenmez. Çalışanlar bazı işlerden yüksek sorumlulukları nedeniyle kaçınırlar. İşverenler bu tür işler için benzer işlere göre daha yüksek ücretler ödemek zorundadır. Bu ücret farkına telafi edici ücret farkı denir.
Telafi ödemesi nedir?
Telafi çalışması, çalışanın belirli bir zaman dilimi içerisinde zorlayıcı veya başka nedenlerle çalışma yapamadığı dönemlerde kaybettiği çalışma süresini telafi etmesine olanak sağlayan esnek bir çalışma modelidir.
İsim hakkı almak kaç TL?
Markanın tesciline karar verilmesi halinde kuruma ödenmesi gereken tescil ücreti 3.522,95 TL olup kurum tarafından tahsil edilen bu ücret sabittir. Sınıf sayısı bunu etkilemez. Sınıf sayısının iki veya on olması fark etmeksizin 3.522,95 TL sabittir.
9 günlük tatilde maaş kesilir mi?
Çalışan resmi tatilde çalışmazsa, o gün için tam ücret alır. Çalışan resmi tatilde çalışırsa, ek bir günlük ücret alır. Çalışma süresine ilişkin yasal bir sınır yoktur.
Günde 16 saat çalışmak yasal mı?
16 SAATLİK ÇALIŞMA YASAL DEĞİLDİR. İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftada azami çalışma süresini 45 saat olarak belirler. Bu süre içinde yapılan her türlü çalışma fazla mesai olarak kabul edilir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu süre işyerindeki haftanın çalışma günleri için de geçerlidir.
Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?
Fazla çalışma veya daha uzun çalışma saatleri yapmak istemeyen işçi, işverene otuz gün önceden yazılı olarak bildirmek suretiyle onayını geri alabilir.
Cumartesi günü çalışmak yasal mı?
Cumartesi çalışması, toplam çalışma saatinin 45 saati geçmemesi koşuluyla normal çalışma saatlerinin bir parçası olarak kabul edilir. 45 saatlik sınır aşılırsa, Cumartesi çalışması fazla mesai olarak kabul edilir ve ek ücret ödenmesi gerekir.
İş kanununun 64 maddesi nedir?
İş Kanunu’nun 64. maddesine göre, zorunlu nedenlerle işin durdurulması veya ulusal bayram ve resmi tatillerden önce veya sonra işyerinin kapalı olması halinde telafi çalışması yapılabilir. Ancak bu şekilde çalışabilmek için işin tamamen durdurulması veya tatilde olmanız şart değildir.
Eksik saat mesaiden kesilir mi?
İş Kanunu’na göre çalışan, işverenin emir ve talimatlarına uymakla yükümlüdür. Bu nedenle işveren, çalışma saatlerine uymayan çalışanın çalışmadığı süreye ait ücretini kesebilir.
1 günde en fazla kaç saat çalışılır?
Çalışma saatleri haftanın çalışma günlerine farklı şekilde dağıtılsa bile, günlük çalışma saati hiçbir koşulda 11 saati geçemez. Telafi dönemindeki ortalama haftalık çalışma saati 45 saat olmalıdır.
Günde 12 saat çalışmak yasal mı?
Bir çalışan günde 12 saat çalışabilir mi? Günlük çalışma saatleri, çalışma koşullarını düzenleyen yasal düzenlemelerle sınırlıdır. Bir çalışanın çalışma saatleri günde en fazla 11 saattir. Günlük fazla mesai sınırı 2 saattir.
16 saat çalışma yasal mı?
16 SAATLİK ÇALIŞMA YASAL DEĞİLDİR. İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftada azami çalışma süresini 45 saat olarak belirler. Bu süre içinde yapılan her türlü çalışma fazla mesai olarak kabul edilir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu süre işyerindeki haftanın çalışma günleri için de geçerlidir.
İş Kanunu 63 madde nedir?
Madde 63 – Çalışma süresi, kural olarak haftada 45 saati geçemez. Aksi kararlaştırılmadıkça, bu süre, işyerinde hafta içinde çalışılan günlere eşit olarak paylaştırılır. (Ek cümle: -6552/7 md.; Değişik cümle: -6645/36 md.)